המדע מאחורי נורדיק סאן

להבנת היתרונות של תמצית האשוחית הנורווגית מבית נורדיק סאן
כדאי לדעת מהו המדע מאחורי התוסף הקסום
נתחיל את הדיון עם פוליפנולים – Polyphenols

פוליפנולים

פוליפנולים – Polyphenols
ישנם למעלה מ 8,000 רכיבים פוליפנוליים בעולם הצמחים (62).
אוכמניות, תה ירוק, קפה, קקאו, תבלינים מסויימים ויין אדום – כולם מכילים פוליפנולים ובעלי מאפיינים נוגדי חמצון חזקים.
הפוליפנולים בצמחים מגינים עליהם מקרינת UV אולטרהסגול וגם מפגיעות של פתוגנים מזיקים.
פוליפנולים הם גם מיקרו-נוטריאנטיים שהגוף שלנו זקוק להם להישאר בריא. יש להם מספר יתרונות בריאותיים שיכולים לספק הגנה כנגד התפתחות של סרטן לסוגיו, מחלות כלי דם, אוסטאופרוזיס וסוכרת. (62) לכל הפוליפנוליים יש מגוון ביו-זמינויות (Bioavailability) התלויות בסוג הפוליפנול ובמיקרופלורה של המעי.
בעוד שאידיאלי לקבל את חומרי התזונה דרך המזון שלנו, לעיתים תזונה לא מאוזנת מונעת מאיתנו לקבל את הכמות שאנו זקוקים לה.
פוליפנולים מסווגים ב 4 קבוצות עיקריות: פנולים חומצתיים, פלאבנואידים, סטילבנס, וליגננים.
(phenolic acids, flavanoids, stilbenes and lignans)

תמצית האשוחית של נורדיק סאן מכילה מספר ליגננים שמקורם בעצי האשוחית בסקנדינביה.

ליגננים

ליגנן הוא תרכובת פוליפנולית המופיעה באופן טבעי בחלק מהצמחים, שיפון, שעורה, זרעים, פירות טריים, ברוקולי, וכמה פירות יער. בשנים האחרונות מחקרים הראו שכמות לא מבוטלת של ליגננים מצויים גם בעצים, בעיקר בקשרי העץ. (87) (38)

ידוע כי הצטברות של ליגנאנים בליבת העצים חשובה לעמידות ולאריכות הימים של הזן. (61)
חלקם של הליגננים בכל הקשור לאריכות הימים של עצים, עשוי להיות המפתח ליתרונות התזונתיים שלהם.
הליגננים העיקריים של הצמחים הידועים הם, סקואיזולאריקירזינול, מתאירזינול, פינורזינול,ססאמין, והידרקוסימתאירזינול (secoisolariciresinol, matairesinol, pinoresinol, sesamin and  hydroxymatairesinol). בדומה לאיזופלבונואידים (ברובם פולי סויה) (isoflavonoids) ליגננים הם פיטואסטרוגנים (phytoestrogen).

ניתן למדוד איזופלבונואידים וליגננים במזונות שונים באמצעות כרומטוגרפיית גז (63), כאשר לפולי סויה ולזרעי פשתן יש את תכולת הליגנן הגבוהה ביותר בצמחים שנחקרו.

מחלות רבות, במיוחד סרטן הקשור להורמונים כגון סרטן השד, נצפו כשכיחות הרבה יותר במערב מאשר באסיה. עדויות מצביעות על כך שסוג התזונה קשור לנושא. נמצא כי אוכלוסיות הצורכות יותר פיטואסטרוגנים הן בעלות סיכון מופחת לסרטן השד, המעי הגס והערמונית.
באסיה צריכת פולי סויה (איזופלבון) מייצגת את הצריכה הגדולה ביותר של פיטואסטרוגנים, בעוד שבתזונה המערבית הפיטואסטרוגנים מתקבלים בכמויות קטנות יותר מליגננים שמקורם בדגנים מלאים, זרעים וירקות. (63)
באמצעות פעולתם של חיידקים במערכת העיכול, ליגננים צמחיים הם המקור לליגננים העיקריים של יונקים אנטרודיאל-Enterodial (ED), ו אנטרולקטון-Enterolactone  (ENL). ליגנני יונקים אלו התגלו לראשונה בסוף שנות ה-70 ונחשבים כאחראיים לחלק מהיתרונות הבריאותיים של ליגננים. ליגנני יונקים אלו נחשבים לפעול כאנטי-אסטרוגנים (anti-oestrogens) כאשר רמות האסטרוגן גבוהות מדי ולהיפך כאשר הם נמוכים מדי. (61)

תמצית אשוחית נורווגית

ליגננים בעצים התגלו לפני 100 שנים. תמצית האשוחית הנורווגית שנאספת מתוך קשרי העץ (פיסיאה אביס – Picea Abies) נחשבת לאחד מריכוזי הליגננים הגבוהים ביותר שקיימים בטבע. (50) (38)

קשרי עצים הוכחו כבעלי משקל יבש (נטול נוזלים) של 5-10% של ליגננים, גבוה בהרבה מאשר בגזעי עצים רגילים כאשר אשוחית נורווגית מכילה 6-24% ליגננים – כמות גבוהה פי 50 עד 100 מאשר בעצים רגילים. (54)

זרעי פשתן ידועים גם כבעלי הריכוז הגבוה ביורת של ליגננים בעולם הצומח, אולם ניתוח כרומטוגרפי של ליגננים מראה כי בתמצית אשוחית נורווגית מקשרי העץ יש בין פי 10 לפי 20 יותר ליגננים מאשר זרעי פשתן. (50) (61)

ליגנני אשוחית נורבגית מורכבים בעיקר מהידרוקסימתיירזינול-7 (7-hydroxymatairesinol) (HMR-7), אך הם מכילים גם כמות גדולה של ליגננים אחרים.

באמצעות טכניקות מדידה עדכניות יותר, נמצא כי HMR הוא גם מקור הליגנן העיקרי בחיטה, שיבולת שועל, שעורה וסובן, אך עדיין בכמויות קטנות בהרבה מאלה שנמצאות באשוחית נורווגית. (53)

ליגננים וחילוף חומרים

עצי אשוחית נורווגית וזרעי פשתן הם שניהם מקורות עיקריים לליגננים בטבע.
קשר עץ אשוחית נורווגית מכיל בעיקר את הליגנן הידרוקסימתיירזינול (HMR). הידרוקסימתיירזינול הופך למתיירזינול (MAT) באמצעות הידרוגנוליזה ולאחר מכן לאנטרולקטון (ENL) ומעט אנטרודיול (ED) דרך חיידקים במעיים. (56)
קשר עץ אשוחית נורווגית מכיל גם סקואיזולריקירזינול (SECO) (secoisolariciresinol) , מתיירזינול (MAT) (matairesinol), ולריקירזינול (LARI) (lariciresinol) . (50)

המבנה הכימי של של HMR קשור קשר הדוק ל MAT ולכן מספק מקור יעיל של ENL (13)

אחד מהיתרונות של HMR בנורדיק סאן הוא שהוא מופיע בצורת האגליקון שלו (aglycone) (ללא סוכר) שמחקרים מסויימים על פוליפנולים ופיטואסטרוגנים אחרים מצביעים על כך שהוא עשוי להגביר את הזמינות הביולוגית שלו. (99) (86) (133)

ליגננים מזרעי פשתן לעומת זאת, צריכים לעבור תהליך מרובה שלבים. זרעי פשתן מכילים כמות גדולה של מקור הליגנן סקואיזולריקירזינול דיקלוקוזיד (SDG) (secoisolariciresinol diglucoside). SDG לאחר מכן עובר חילוף חומרים במעיים והופך לליגנן סקואיזולריקירזינול (SECO). SECO מתפרק על ידי המיקרופלורה לרוב ל ED. לאחר מכן מומר חלקית ל ENL במעי הגס. (52) (51)

תהליך דומה מתרחש עם זרעי שומשום, גם הם עתירי ליגננים. ססמינול טריגלוקוזיד (STG) (Sesaminol triglucoside) הוא הליגנן השכיח ביותר בזרעי שומשום והוא צריך לעבור תחילה חילוף חומרים לאגליקון (ליגנן ללא סוכר) (14) (64)

הליגננים נחשבים יעילים רק אם הם עוברים חילוף חומרים, נספגים ומגיעים לרקמות, שם הם יכולים להשפיע באופן פוטנציאלי. נראה שחלק מהיתרונות הבריאותיים שנחקרו נובעים מרמה מוגברת של ENL, שה HMR ממיר אליה ישירות. (21) מחקרים מראים כי HMR נספג במהירות על ידי הגוף לתוך פלזמת הדם. (9)

מכיוון שליגננים צריכים לעבור חילוף חומרים במעיים, קיים חשד שפלורת מעיים בריאה וזמינות ביולוגית גבוהה של ליגננים חשובים גם יחד להשגת היתרונות הבריאותיים המקסימליים. למטופלים הנוטלים אנטיביוטיקה למשל, עשויה להיות פלורת מעיים מופחתת שמובילה לספיגה מופחתת של ליגננים. גרומים אחרים כגון מין, BMI ועישון הוכחו כבעלי השפעה על רמות ה ENL הכוללות. (51) (88)

אחד היתרונות הגדולים של תמצית האשוחית הנורווגית של נורדיק סאן הם הליגננים בצורת האגליקון שבמיצוי. מחקרים מראים שליגנאנים בצורת האגליקון שלהם יכולים להיספג בקלות קבה יותר ומוקדם יותר מהמקבילים שלהם בצורת ליגננים מסוכרים (glycosated lignan). (86)

ליגננים ובריאות

מחקרים אפידמיולוגיים הוכיחו כי תזונה עשירה בליגננים מסייעת בהפחתת הסיכון להתפתחות מגוון סוגי סרטן תלויי הורמונים, מחלות לב ואוסטאופרוזיס.(61) בעוד שאוכלוסיות אסיה מקבלות את רוב הפיטואסטרוגנים בתזונה שלהם מאיזופלבנים שמקורם בפולי סויה, אוכלוסיות מערביות מקבלות את רוב הפיטואסטרוגנים בתזונה שלהם מליגננין.

ליגננים נמצאים בכל מקום בממלכת הצמחים, אם כי בכמויות קטנות. רוב האנשים צורכים כמה ליגננים כחלק מהתזונה שלהם כאשר צמחונים בדרך כלל צורכים יותר. מחקר הקבוצה האפית המתמשך שעוקב אחרי 477,312 נשים וגברים ב 10 מדינות באירופה, מאשר שצריכת הליגננים היומית היא 1.5 מ”ג ליום בממוצע בסטיית תקן של 0.8 מ”ג ליום. (34) למעלה מ 40% מצריכת הליגננים הגיעו מפירות וירקות. נתון זה עולה בקנה אחד עם מחקר קבוצתי אחר של 637 גברים ונשים הולנדים, שבו הצריכה הייתה בערך 1 מ”ג ליום. (83)
תזונה מערבית טיפוסית בעלת רמות שומן גבוהות יכולה לגרום לשינוי ברמות ההורמונליות, כולל רמות אנדרוגנים גבוהות. תזונה זו מעלה את רמות הפלזמה של הורמוני המין ומפחיתה את ריכוז הגלובולין (SHBG) הורמון המין הקושר, ומכאן מגביר את הזמינות הביולוגית של סטרואידים אלו והבאה לרמות נמוכות של אנטרוליגננים (ENL,ED) ופיטואסטרוגנים. (70) ליגננים יכולים לשמש כדי לנטרל חלק מההשפעות של חוסר איזון הרומונלי עקב צריכת שומן גבוהה בתזונה. (25)

בשל הדמיון של המבנה הכימי של האנטרוליגננים לאסטרדיול, קיימת זמן רב הטענה שלליגננים אלו יש תכונות אנטי-אסטרוגניות חלשות. המבנה הכימי של הליגננים הופך לנוגדי חמצון מבטיחים.
מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על יתרונות של ליגננים בתזונה:
על פי מחקר של Zupthen שעקב אחר 570 גברים הולנדים בגילאי 64-84 במשך 15 שנה, צריכת אנטרוליגננים, במיוחד מתיירזינול (MAT) הייתה קשורה באופן הפוך למוות עקב מחלת לב כלילית, מחלות לב וכלי דם, סרטן וכל הגורמים לתמותה. (69) העובדה ש MAT בלט כמועיל ביותר היא מעניינת שכן הידרוקסימתאיירזינול -7 (HMR-7) הוא מקור ישיר ל MAT ושניהם בתהליך המטבוליזם הופכים לליגנן היונקים אנטרלקטון. (69)(83)
נבדקה גם האפשרות של פוליפנולים להשפיע על על המיקרוביוטה של המעי וככאלה לפעול כפרוביוטיקה.(110)
הליגננים נראים ייחודיים בין הפיטואסטרוגנים ביכולתם לווסת פעילות פעילות סטרואידים באמצעות אנזימי ארומטאז. ליגננים מעכבים את הפעילות של ארומטאז אנושי
17β-hydroxysteroid dehydrogenase ו 5α-reductase (25)

לסיכום, הליגננים הראו פוטנציאל חזק לסייע באיזון ההורמונים ולפעול כנוגד חמצון רב עוצמה על הגוף עם מגוון יתרונות.

נוגד חמצון רב עוצמה

אנו חיים בעולם בו רדיקלים חופשיים יכולים להגיע ממקורות רבים ולתרום להידרדרות הבריאות. מקורות של רדיקלים חופשיים כוללים מזהמים, תרופות, יוני מתכת, קרינה וצריכה גבוהה של חומצות שומן בלתי רוויות, וגם פעילות גופנית מאומצת, תפקוד לקוי של המיטוכונדריה ועישון.(87)

אחד היתרונות של ליגננים נובע מפעילות נוגדת חמצון, בעיקר בניקוי יעיל של רדיקלים הידרוקסיל.(96) מחקרים שנעשו על מיני עצים שונים ובמיוחד קשרי עצים וקליפת עץ, הראו את הפוטנציאל האנטי-אוקסידנטי החזק שלו. (37)

מחקרים מסוימים מראים שלמטבוליטים של ליגנני יונקים (אנטרודיול ואנטרולקטון) עשויה להיות למעשה פעילות גדולה יותר או שונה מזו של ליגנן האב. (103)
SECO, ED, ENL – כולם נמצאו כחזקים פי 4.5 עד 5 מאשר ויטמין E כנוגד חמצון ישיר (87)
HMR הליגנן המצוי בעץ האשוח הנורבגי, ידוע גם כנוגד חמצון רב עוצמה. בהשוואה לטרולוקס (ההתחייסות לנוגד חמצון) HMR מדורג גבוה יותר מ – SECO, הליגנן העיקרי בזרעי פשתן, כנוגד חמצון.(106)

לחץ מתח וחרדה

ישנן עדויות לכך שייצור סטרואידים ע”י תאי קליפת יותר הכליה של העובר האנושי מווסת ע”י אסטרוגן ולפיכך פיטוסאטרוגנים יכולים למלא תפקיד איזון הורמונלי. פיטואסטרוגנים נחקרו גם להשפעתם על שינה ומתח עם השפעה מועילה אפשרית על שניהם.
במחקר אחד, הסתכלות על רמות ENL הראתה קשר הפוך לשינה קצרה והסתברות להפרעות שינה. זה לא היה המקרה של END שהראה מערכת יחסים שלילית. (93) סבורים שפיטואסטרוגנים עשויים להגביר את סינתזת DHEA ולהפחית את סינתזת הקורטיזול ע”י דיכוי הפעילות של האנזים(129) 21-hydroxylase 

בריאות המוח

כמות הולכת וגדלה של מחקר מקשרת בין תזונה, דלקת וקוגניציה. בדומה למחלות אחרות המכוסות, הדיאטה המערבית נקשרה עם שכיחות גבוהה יותר של מחלות ניווניות.(124)

בשנים האחרונות, מספר עבודות מחקר הוכיחו שלפוליפנולים תזונתיים יכולים להיות השפעות מועילות בתפקודים קוגניטיביים, על ידי פעולה נגד מתח חמצוני ודלקת. שינוי בהומאוסטזיס של ציר המעי-מוח נקשר גם להפרעות נוירולוגיות ומחלות ניווניות. (86) זה הוביל למחקר על תזונה, ציר המיקרוביוטה-מעי-מוח והשלכותיו בהפרעות נוירולוגיות (110)

מבחינת תזונה כללית, הוכח כי התזונה הים תיכונית והתזונה האסיאתית מונעות מגוון פתולוגיות הקשורות להזדקנות. למעשה, מוצע כי הפוליפנולים בדיאטות אלו קשורים להפחתה הגדולה ביותר בניוון עצבי (110)

פוליפנולים, כנוגדי חמצון, פועלים כמוציאי רדיקלים חופשיים, ובכך מספקים הגנה מפני מחלות כרוניות, כגון מחלת אלצהיימר וסוכרת, שבהן רדיקלים חופשיים ממלאים תפקיד מרכזי בפתוגנזה.

ישנן עדויות לכך שליגננים יכולים למלא תפקיד כמעכבי אצטילכולין אסטראז, אשר הוכח כבעל השפעה נוירו-פרוטקטיבית, שכן אצטילכולין אסטראז מפרק אצטילכולין, נוירוטרנסמיטר. (81) (86) חולי אלצהיימר, למשל, נמצאו עם רמות נמוכות של אצטילכולין במוחם.

כדוגמה נוספת, נמצא כי ENL מחליש את הניוון של הטרמינלים הדופמינרגיים הסטריאטליים במחלת פרקינסון (PD), במודלים של חולדות PD (43), בעוד שלפוליפנולים נראה שיש השפעה חיובית על המיקרוביום של המעי, מה שעשוי להפחית את הדלקת שתורם למחלה. לכן, תזונה עשירה בפוליפנולים עשויה להפחית את התסמינים ולהגביר את איכות החיים בחולי PD. (110)

תרכובות פוליפנוליות תזונתיות עשויות להשפיע על ציר המעי-מוח

באמצעות אפנון של מיקרוביוטת המעיים, (86)

בריאות הלב וכלי הדם

תזונה עשירה במזונות המכילים ליגנאנים (דגנים מלאים, אגוזים, זרעים, קטניות, פירות וירקות) נקשרו להפחתה אפשרית בסיכון למחלות לב וכלי דם.

האופי נוגד החמצון של הפוליפנולים הללו נחשב כמפתח ליתרונותיהם.

ליגנאנים עשויים להגן מפני מחלות לב וכלי דם (CVD) והתסמונת המטבולית על ידי הפחתת ריכוזי שומנים וגלוקוז, הורדת לחץ דם והפחתת מתח חמצוני ודלקת. (61)

חמישה מחקרים המשתמשים בתוספי ליגנן של זרעי פשתן הצביעו על קשרים מועילים עם חלבון תגובתי ב-C, ומטה-אנליזה שכללה מחקרים אלה העלתה גם לליגננים השפעה מורידה על הכולסטרול הכולל וה-LDL בפלזמה. (89) (48)

במחקר על 2684 גברים פינים בין השנים 1984 ו-1989, רמות גבוהות של ENL בפלזמה היו קשורות לירידה במחלת לב כלילית ומחלות לב וכלי דם (48), בעוד שמחקר אחר של 570 גברים מהולנד, צריכת ליגנן מטריזינול הייתה קשורה באופן הפוך עם תמותה כתוצאה מ-CHD, CVD, סרטן וכל הסיבות. (69)

מטה-אנליזה של 8 מחקרים שונים שבדקו את רמות הפלזמה של ENL מצאה שרמות מוגברות של ENL קשורות לירידה של 45% בסיכון לתמותה מ-CVD. (65)

בריאות המעי

מכיוון שהייצור של ליגנאנים של יונקים מליגנים צמחיים מתרחשת במעי הגס, עלה חשד שתוסף ליגנן עשוי גם לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס. יש גם מחקר המראה שהורמונים יכולים לשחק תפקיד בסוג זה של מחלה. (113) (63)

מחקר שבחן 115 חולי סרטן המעי הגס הראה שיש להם רמות נמוכות משמעותית של רמות אנטרולקטון בסרום (ENL) בהשוואה לקבוצת ביקורת (75), בעוד מחקר עוקבה של יותר מ-50,000 משתתפים דנים בגילאי 50-64 שבו רמות גבוהות יותר של ENL. היו קשורים לרמות נמוכות יותר של סרטן המעי הגס (76), בעוד שמחקר עוקבה אחר בהולנד מצא שרמות גבוהות יותר של enterodiol (ED) ו-ENL קשורות בסיכון נמוך יותר לאדנומה המעי הגס. (122) מחקרים חוץ-גופיים הראו גם את התועלת האפשרית של ENL.(74)
מחקר בבעלי חיים שבחן את ההשפעה של תוספי ליגנין פשתן ו-SDG הראה הפחתה של 41-53% של קריפטות חריגות במעי הגס ו-48-57% הפחתה של לוקוסי קריפטה חריגים. (44) בעוד שמחקרים חוץ-גופיים על תאי סרטן המעי הגס אנושיים הראו שליגנאן אנטרולקטון של יונקים (ENL) הפחית באופן משמעותי את התפשטותם של תאים סרטניים כאלה (74) (33). מחקרים אפידמיולוגיים ובעלי חיים מצביעים על השפעות מועילות אפשריות של ליגנאנים על בריאות המעי הגס.

תסמיני גיל המעבר

התנהגות של הפיטואסטרוגן ליגננים תלויה ברמות הביולוגיות של אסטרדיול. נהוג לחשבו שברמות אסטרדיול תקינות, הליגננים פועלים כאנטגוניסטים לאסטרוגן, אך אצל נשים לאחר גיל המעבר (רמות אסטרדיול נמוכות) הם יכולים לפעול כאסטרוגנים חלשים. (61) (87) זה עלול לגרום לליגננים להיות בעלי השפעות ויתרונות אסטרוגניים ואנטי-אסטרוגניים כאחד.

בנשים בתקופת גיל המעבר, השפעות האיזון ההורמונלית של פיטואסטרוגנים הוכחה במחקרים שונים כמסייעת בתסמיני גיל המעבר כגון גלי חום.(101) (102)

במחקר אחד, נשים יפניות הראו באופן היסטורי שכיחות נמוכה של תסמיני גיל המעברבהשוואה לנשים קנדיות. (67) יש להניח כי הדבר ובע מכך שהתזונה היפנית עשירה בפיטואסטרוגנים מצריכת פולי סויה. במחקר משותף לפיטואסרוגנים לסויה ולזרעי פשתן היו השפעות חיוביות חזקות על גלי חום ויובש בנרתיק. (68)

במחקר שנעשה במיוחד באמצעות תמצית אשוח נורווגי, חוקרים מצאו שתוספי מזון הובילו לירידה של 50% בגלי חום, (9) בעוד שמחקר אחר הראה את השפעות האיזון ההורומונלי של תוסף HMR. (40)

בריאות השד

מחקרים אפידמיולוגיים הראו שלאוכלוסיות אסיה עם צריכה גבוהה יותר של פיטואטרוגנים הייתה שכיחות נמוכה יותר של סוגי סרטן שונים הקשורים להורמונים מאשר אוכלוסיות מערביות. (63) זה הוביל למחקר רב על היתרונות של מזונות שונים בעלי תכונות מגנות בריאות.

מאז גילוי הליגנאנים של יונקים ב-1980, עלה החשד שיש להם השפעה מועילה על מחלות כרוניות. מיוצרים מליגנונים צמחיים במעיים, הם נראים כאנטי קרצינוגנים; למטבוליטים של ליגנן יש דמיון מבני לאסטרוגנים ויכולים להיקשר לקולטני אסטרוגן ולעכב את הצמיחה של סרטן שד מגורה אסטרוגן. במיוחד נמצא כי להפרשות בשתן של חולות סרטן השד היו רמות נמוכות יותר של אנטרוליגנאנים (ED ENL) בהשוואה לחולות שאינן סרטן שד. זה הוביל להשערה שלאנטרוליגננים הייתה השפעה מועילה על סרטן השד. (44)(95)

ההשפעה המועילה הפוטנציאלית של ליגנאנים אוששה על ידי מספר מחקרים אפידמיולוגיים. בשל ההשפעות האיזון ההורמונלי שלהם, הוצע כי צריכת לינאן עשויה להפחית את הסיכון לסרטן השד ואכן לסוגי סרטן הורמונליים אחרים (63)(70)(71) . במחקר שנערך על 300 נשים עם סרטן שד מוקדם, חוקרים מצאו שרמת ירידה בסיכון לתמותה קשורה לרמות גבוהות יותר של אנטרולקטון (ENL). (77) מחקר עוקב אחר של 2653 חולות סרטן שד גרמניות מצא שרמות גבוהות של ENL ו-ED קשורות לרמות נמוכות יותר של תמותה. (46)

נכון לשנת 2019, היו 19 מחקרים אפידמיולוגיים התומכים בתפקיד המגן של ENL על סרטן השד, כאשר מיעוט מחקרים הראו קשר מועט או ללא קשר.(14)

היו גם מספר מחקרים בבעלי חיים שהצביעו על היעילות של דיאטת ליגנן עשירה בסיוע בהפחתת גידול סרטן השד.

סקירה של מחקרים חוץ-גופיים, בבעלי חיים, תצפיתיים וקליניים מראה שתוספי זרעי פשתן או ליגנן מקבילים מפחיתים את סרטן השד וכולם גורמים לתמותה ב-33-70% ו-40-53% בהתאמה מבלי להפחית את היעילות של טמוקסיפן (תרופה לסרטן השד).  (73)

במחקרים חוץ-גופיים האחרונים נמצא כי ENL מפעילה את פעילות סרטן השד האנטי-גרורתי דרך מסלולים שונים. (14)(32)(125)(126).

אחד המסלולים לפעילות הונח כי ENL הוא מעכב ארומטאז ומתחרה עם אנדרוסטנדיון על האנזים. זה יהיה יתרון שכן אנדרוסטנדיון הופך לאסטרון שעשוי לתרום לצמיחה של תאי סרטן השד. (63)

נראה כי ליגנאנים ואיזופלאנואידים גם מעוררים גלובולין קושר הורמוני מין (SHBG) ויכולים להפחית את ההשפעה הביולוגית של הורמוני המין ועלולים להפחית את הסיכון לסרטן השד. (63)(112) עלייה ב-SHBG נראתה להורדת אנדרוגנים ואת אחוזי הטסטוסטרון החופשי והאסטרדיול החופשי. זה מפחית את קצב הפינוי המטבולי של הסטרואידים ובדרך זו מפחית את הפעילות הביולוגית שלהם. (71)

יש גם מחקר המצביע על ההשפעה נוגדת החמצון של ליגנאנים כדי לעזור לו להגן מפני מחלות הקשורות להורמונים. ייתכן שלא יהיה צורך להמיר את HMR לליגנאנים של יונקים כדי שתהיה לו השפעה אנטי קרצינוגני. (21) (22)

לסיכום, ישנן מספר השפעות אנטי קרצינוגניות פוטנציאליות שיכולות להיות מועילות לבריאות השד, כולל; השפעות נוגדות חמצון, עיכוב אנזימים ו/או גירוי של סינתזת SHGB. (61)

בריאות הערמונית

סרטן הערמונית הוא הגורם השני בשכיחותו לסרטן בקרב גברים ברחבי העולם. בדומה למה שרואים בסרטן השד, השכיחות של סרטן הערמונית היא הגבוהה ביותר בצפון אמריקה ובאירופה, כאשר אוכלוסיות אסיה מראות שכיחות נמוכה יותר של המחלה. (63) (79) שיעור ההיארעות ושיעורי התמותה גבוהים פי 60 ופי 17 בהתאמה בהשוואה בין ארצות הברית לסין. (25)

על פי מחקרים אפידמיולוגיים, כמו גם מחקרים in vitro ו-in vivo, ישנן עדויות המצביעות על כך שאיזו-פלבנואידים וליגננים, שניהם פיטואסטרוגנים, יכולים להגן מפני התפשטות סרטן הערמונית. (63)(70)(116) ל-ENL נמצאה גם תכונות אנטי-פרוליפרטיביות על תאי סרטן הערמונית. (25) מחקר מקרה-ביקורת שנערך בסקוטלנד מצא שריכוזים גבוהים יותר של ENL בסרום היו קשורים לסיכון נמוך יותר לסרטן הערמונית. (118)(61) במטא אנליזה של 11 מחקרים, ריכוז מוגבר של אנטרולקטון בסרום היה קשור לסיכון מופחת משמעותי לסרטן הערמונית (80)

במחקר ספציפי in vivo המבקש לבחון את ההשפעה של 7-hydroxymatairesinol (HMR) על גידולי LNCaP בעכברים עירומים, ניתן HMR מ-Norwegian Spruce.

לבעלי חיים שקיבלו HMR היה שיעור נטילת גידול מופחת, אחוז גידול של גידולים שאינם גדלים ואינדקס אפופטוטי גבוה יותר של תאי גידול, בהשוואה לקבוצת ביקורת (24).

כמו כן, נחקר כי ENL הוא מעכב של האנזים 5α-reductase, אותו אנזים שאליו מכוון פינסטריד, תרופה המשמשת להגדלה שפירה של הערמונית.(63) העיכוב של 5α-reductase יכול גם למלא תפקיד בעיכוב של המרה של טסטוסטרון ל-5a-דיהידרוטסטוסטרון (DHT). הוכח שהירידה בריכוז DHT משנה את הסיכון לסרטן הערמונית והיפרפלזיה שפירה. (63)(21)

בריאות הערמונית היא דאגה יותר ויותר חשובה לגברים מזדקנים, ותוספי ליגנן מספקים ראיות מסוימות לתומכות בבריאות הערמונית.

תמיכה גליקמית

השכיחות העולמית של סוכרת בקרב מבוגרים מעל גיל 18 עלתה מ-4.7% ב-1980 ל-8.5% ב-2014 והופכת לבעיה גוברת בעולם של היום. ארגון הבריאות העולמי מעריך שסוכרת הייתה הגורם השביעי למוות ב-2016.(*)

ישנן עדויות הולכות וגדלות להשפעות מועילות של ליגנאנים על עמידות לאינסולין, בקרת גליקמי והשמנה. (128)

ליגנאנים מסוג SDG, למשל, הוכחו כיעילים במניעת/עיכוב התפתחות סוכרת מסוג 1 וסוג 2. ההשפעה ההיפוגליקמית של SDG בסוכרת מסוג 2 הוצעה כתוצאה מפעילות נוגדת החמצון שלו. (61)(121)

במחקר אחד in vivo, ליגנאנים של זרעי פשתן מנעו סוכרת ב-75% מהמקרים בחולדות שטופלו בחומר כימי מקדם סוכרת. (105) (117) בניסוי ביקורת אקראי סיני כפול סמיות עם 73 משתתפים, תוספת לינאן יומית הביאה לשיפורים בשליטה הגליקמית בחולי סוכרת מסוג 2. (66)

במחקר נוסף ב-vivo שמשתמש במיוחד ב-HMR ליגנאנים ותמצית אשוח נורווגי, עכברים שניזונו מתזונה עתירת שומן הראו שליטה גליקמית משופרת. בהשוואה לביקורת, לנבדקים שניזונו מהתמצית היה משקל נמוך משמעותית, תנגודת אינסולין נמוכה יותר ורמות גלוקוז בצום נמוכות יותר. (30)

משקל עודף

בכבד עכבר, התזונה העשירה בשומן עיכבה מווסתים של ביוגנזה ליזוזומלית ומסלולי אוטופגיה כמו הגן הראשי TFEB במקביל לעלייה בהצטברות השומן והשראת סטאטוזיס חמורה, בהתאם לתצפיות של Settembre et al.( 36) שהראה שאוטופגיה נדרשת לפירוק שומנים דרך מסלול TFEB. 7-HMR ו-TEP העלו את ה-TFEB לרמות שנמצאו בכבד של עכברים על ה-LFD (10% שומן), מה שמצביע על כך שהמסלול המוסדר TFEB עשוי להיות אחד המנגנונים שבאמצעותם ליגנן יכול למנוע סטאטוזיס בכבד. שיפור של סטאטוזיס בכבד נחקר גם במבחנה על ידי שימוש במודל HEPA 1-6. (30)

מדוע נורדיק סאן?

Nordic Sunn מכיל את האגליקון ליגנן HMR-7 שהופך אותו ליותר זמין ביולוגית

Nordic Sunn מופק מתמיסה מימית.
המספקת מוצר בעל פוטנציאל נוגד חמצון גדול יותר משיטות מיצוי אחרות. (36)

נורדיק סאן משתמשים בפסולת קיימת המושלכת על ידי תעשיית היערות, דבר ההופך את תמצית האשוחית שלהם לאורגנית לחלוטין וממוחזרת 

צריכים עזרה או ייעוץ?
דילוג לתוכן